tiistai 27. syyskuuta 2022

ALKUKAUDEN PIKAKERTAUS / BUNDESLIIGA


Seitsämän kierrosta menty Seppo Rädyn lempimaassa. Ei oikein ole alkukausi normaalien käsikirjoituksien mukaan mennyt. Ei oikein millään osa-alueilla. Sehän on ainoastaan positiivista, eikö? Toisaalta, alkumetrejä sitä vasta mennään. Mitä vaan voi vielä tapahtua ja ihan varmasti tapahtuukin. Tarkastellaan nyt vähän miten alkukauden aikana on Saksanmaalla tahkottu.

Kärjessä painaa menemään sensaatiomaisesti Union Berlin. Tappioitta mennään, huikea alkukausi seuralta. Berliiniläisseura nousi Bundesliigaan vuonna 2019 ja sijoittui viime kaudella jo viidenneksi. Sveitsiläisvalmentaja Ulf Fischer on saanut pelaajat loistavaan formiin. Erityisesti kärki Sheraldo Becker on aloittanut kauden todella vahvasti, kuusi häkkiä ja maalipörssin ykköpaikka. Vielä erityismaininta seuran kotistadionista, An der Alten Förstereistä. Onhan se nyt aivan pirun hieno pyhättö. Ei mikään mammutti, mutta tunnelmaltaan älyttömän superia. Stadionille mahtuu about 20 000 katsojaa ja fanit kyllä osaa pitää metakkaa. Mikäs siellä on meteliä pitää, kun oma seura porskuttaa koko sarjan kärjessä. Katsotaan miten seuralla jatkossa menee, toivottavasti jatkaa samaa rataa.

No entäs se varma mestari? Bayern Munchen yskii tällä hetkellä historiallisen pahasti, viisi pistettä kärjestä. Viimeksi turpaan Augsburgilta 1-0 ja seura jäi ilman maalia ensi kertaa 87 otteluun. valmentaja Nagelsmannin asema horjuu uhkaavasti, mutta johto ilmeisesti luottaa äijään, ainakin näin median edessä. Mitä sitten kabineteissa tapahtuu, jää nähtäväksi. Median mukaan pelaajat eivät täysin ole valmentajan takana. Huhuissa on alkanut pyöriä jo Harry Kanea ja kumppaneita. Voisin kuvitella, että Lewandonskia on hieman ikävä, ainakin Thomas Mullerillä on. Kauden tähtihankinnat Mane ja de Ligt ovat saaneet jo aika karua arvostelua. Jotain positiivista, Mathys Telinistä tuli Bundesliigan historian nuorin maalintekijä. Tänä kesänä Rennesistä hankittu 17-vuotias ranskalainen paukutti Stuttgarttia vastaan hienon maalin. 17 vuotta ja 126 päivää taisi olla tarkka ikä. Samalla nuorimies teki Bayernin uuden ennätyksen, seuran historian nuorin avauskokoonpanon pelaaja. Alkaako seuran ryhtiliike tauon jälkeen? Luultavasti tai paremminkin, todennäköisesti.

Onko Borussia Dortmund ainoa odotuksien mukaan pelannut alkukauden seura? Taulukossa kakkosena, kaksi pistettä Union Berlinistä jäljessä. Näitä uusia nuoria lupauksia löytyy seuralta joka kausi. Onko tämä kausi 17-vuotiaan Youssoufa Moukokon läpimurtokausi? Tällä hetkellä rotaatiopelaajana pelannut nuorukainen on ollut hätkähdyttävän hyvä kentälle päästyään. Nyt jo 2+1. Nähtiin siellä yksi todella omituinen ottelukin, Werden Bremeniä vastaan. 2-0 johto kotikentällä. Hieno ilta jälleen Signal Iduna Parkilla. Mitä vielä? Kellossa 89 min ja kavennusmaali vastustajalle. Lisäaikaa oli pelattu kolme minuuttia, kun Niklas Schmidt puski ottelun tasoihin ja niinhän siinä sitten kävi, että Oliver Bruke täräytti voittomaalin Bremenille, kun kello näytti jo 95 min. Se siitä sitten. Tyytyväisiä voidaan alkukauteen kuitenkin olla. Ai niin, mitenköhän se Marco Reussin loukkaantuminen, toivottavasti tauko tuli hyvään rakoon ja pelaaja pääsee takaisin nopeasti.

RB Leipzig lähti kauteen Bayernin vahvimpana haastajana. No ei se nyt oikein lähtenyt. Timo Wernerin paluuta odotettiin vesi kielellä, mutta hiljaista on ollut Timpallakin, no on siellä yksi maali. Kesken viime kauden tullut, valmentaja Tedesco teki jäätävää jälkeä. Italialainen johdatti seuran cupin mestariksi ja sarjataulukossa neljänneksi. Kuluva alkukausi menikin sitten todella penkin alle. Tuloksena kengän kuva persaukseen. Tilalle palkattiin Dortmundin ex-luotsi Marco Rose. Jännä nähdä miten sarja jatkuu Red Bullilla.

Suomalaisittain ei hirvittävän mairittelevaa ja toisaalta ihan ok menoa. Hradeckyn Leverkusen kyntää kyllä todella syvällä. Plakkarissa vasta yksi voitto. Ei hyvältä näytä. Jollain tavalla peli on todella sekaisin. Maalivahti Hradecky sai aika erikoisen punaisen kortin Dortmundin vieraana. Kauden avausmatsi oli jo viimeisellä minuuteilla, kun suomalainen otti pallon käsiinsä maalivahtialueensa ulkopuolella. Kunnon Runosmäkiläinen aivopieru. Punaisesta kortista huolimatta Hradecky allekirjoitti uuden sopimuksen seuransa kanssa vuoteen 2026 asti. Toivottavasti Leverkusen saa pelistä kiinni ja voittoja alkaa tulemaan jatkossa. Toinen suomalainen, Augsburgin Fredrik Jensen on toki onnistunut maalinteossa kertaalleen. Se on aina plussaa. Toivottavasti Jensen pysyy ehjänä ja saa jatkossa paljon peliaikaa. 

Bochum pitää peräpäätä, takataskussa ainoastaan yksi tasuri. Pahalta näyttää. Thomas Reisille potkut surkean alkukauden jälkeen. Uusi valmentaja saapui Hollannin Vitessestä. Katsotaan saako saksalaisvalmentaja Thomas Letsch jotain aikaiseksi. 

Tällaista tällä kertaa. Seuraavalla kerralla muutamat muut sarjat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti