torstai 22. syyskuuta 2022

ALKUKAUDEN PIKAKERTAUS / VALIOLIIGA

 No niin, päästinhän tähän pisteeseen, Hyvän rakoon tuli tämä maaottelutauko. Nyt pääsee vihdoinkin ottamaan kiinni alkukauden rymistelyjä. Eurooppan suursarjat ovat saaneet 6-8 kierrosta tahkottua. Ensimmäinen tauko sarjoista tulee hyvään paikkaan myös usealle seuralle, kun taas toisille ei. Muutamat seurat ovat päässeet loistavaan formiin ja tauko voi ikävästi sotkea hyvin alkaneen kauden. Toisaalta monilla seuroilla on ollut vaikeuksia päästä vauhtiin ja kauden alku on ollut yhtä tervan juontia. Tauko maistuu varmaan näille seuroille hyvältä. Tarkastellaan hieman pikakertauksella, miten alkukausi on lähtenyt käyntiin Valioliigassa. 

Valioliigassa ollaan paukutettu menemään 7-6 kierrosta, riippuen vähän seurasta. Lisbethin poismeno aiheutti pientä fiilausta otteluohjelmaan, mutta aika hienosti sarja on hommat hoitanut. Ennakkosuosikkina kauteen lähti, ei niin yllättäen Man City. Loput viisi "big sixistä" sitten vaaleansinisten perässä. Oleellisin puheenaihe ennen kauden alkua taisi kuitenkin olla se, miten Norjan oma poika, Haaland sopeutuu Valioliigaan. No, nyt voidaan varmaan yhteisesti todeta, että ihan ok! Järjetöntä jälkeä, huh huh! Historian kirjat uusiksi ja vanhat ennätykset romukoppaan. Seitsämään otteluun 11 maalia. Ei paljon sopeutumisaikaa tarvittu. Irvileuat vähättelevät alkukauden tehoja, sillä, että kyllähän se on helppo maaleja tehdä, kun tarjoilu pelaa. Höpö höpö, kateellisten panettelua. Osittain totta tuokin, mutta onhan tuo nyt ihan uskomatonta settiä. Yhtenä pelkona on Haalandin loukkaantuminen, Toivottavasti ei nyt sentään. Helppo valinta elokuun pelaajaksi, viisi ottelua, yhdeksän maalia, kaksi hattutemppua, wau! Muuten Man City pelaaminen on ollut sitä tutun turvallisen vakuuttavaa, paria kauneusvirhettä lukuunottamatta. Syöttömylly pyörii niin kuin ennekin. Belgian punaposki on tarjoillut millintarkkoja syöttöjään kuuden syötön edestä ja syöttömäärissä, Rodrigo, Dias, Cancelo ja Walker pitävät kärkeä koko sarjassa. Siihen vielä päälle Edersonin neljä nollapeliä, niin eihän tämä nyt kauhean pahalta näytä. Jostain sitä negatiivista on revittävä, siis median. Jack Grealish on ollut viime aikoina paljon otsikoissa. Ei oikein lähde, eikä peliaikaa oikein tule, niin siitähän lehdistö innostuu. Nämä nyt on näitä, jotka voidaan ohittaa käden heilautuksella vai voidaanko?

Kärjessä ei "Pepin" kaiffarit kuitenkaan ole. Voidaanko sanoa, että pienoisena yllätyksenä, piikkipaikkaa pitää Arsenal. Vakuuttavaa jälkeä, iloisen näköistä peliä ja tulosta tulee. Onko Arteta löytänyt uudet keitokset pelimanneille? Sen verran tuoreelta Arsenalin peli näyttää. G.Jesukselle uudet keitokset näyttävät ainakin toimivan ja seurasiirto on tehnyt nannaa. Neljä byyriä paukuttanut Brassi on löytänyt oivan maalivireen sekä peli-ilon. Myös Martinelli, Saka, Odegaard ovat loistavassa iskussa. En tiedä voiko tätä ääneen sanoa, mutta jopa Xhaka on näyttänyt muutamissa peleissä pelimiehen otteita. Vai onko tämä taas, sitä tutun salakavalaa silmälumetta?  Pientä haavoittumista oli nähtävissä Manu tappiossa. Tällä hetkellä pitää Pohjois-Lontoossa olla erittäin tyytyväisiä.  Pakko mainita vielä historiaa tehnyt Ethan Nwaneri. Sälli pääsi Bretfordia vastaan loppuminuuteilla kentälle, vain 15 vuoden ikäisenä. Tarkka ikä taisi olla 15v 181 pvä, jos nyt jotain sattuu kiinostamaan. En nyt hirveästi tästä(kään) alkaisi keulimaan. Näillä nuorilla on historian saatossa ollut suhteellisen karut kohtalot. Useasti hypetetään oikein urakalla, mutta lopputulema on harmittavasti ura alasarjan jyränä, jos sitäkään. Historiaa poika nyt jokatapauksessa teki ja toivottavasti jäpäkästä kuullaan vielä.

Tottenham on aloittaden kauden myös plusmerkkisesti. Conte on saanut, viivajuoksuillaan pelaajat näyttämään eritäin buenolta. Tasapisteissä Man Cityn kanssa, aivan Arsenalin tuntumassa. Englannin oma poika, Harri Kane on paukuttanut kuusi maalia, hyvältä näyttää. Toivottavsti herralle ei tule sitä jokavuotista pitkää loukkaantumista. Etelä-Korean Son murjoi viime pelissä hattutempun Leicesteriä vastaan, joten ehkä alkukankeus on Soniltakin takana. Tuleeko maaottelutauko pahaan saumaan Spursille? 

Alkukauden iloisin ja positiivisin yllättäjä on ehdottomasti Potterin vetämä Brighton. Tasavarmaa pelaamista, ei häikäisevää, mutta tuloksellista jalkapalloa. MacAllister sohinut neljä kassia ja Lokit mukavasti sarjataulukossa neljännellä sijalla. Mutta mutta! Syyskuun alkumetreillä tuli shokkihoitoa Brighton faneille, kun valmentaja Potter pakkasi laukkunsa ja siirtyi Lontooseen, Chelsean puikkoihin. Mitä seuran hyville esityksille nyt käy? Ennusmerkit ei kyllä hyvältä näytä. Saamarin iso harmi, mutta tällaista tämä on, ei voi mitään. Katsotaan miten uusi käskyttäjä, Roberto De Zerbi saa Lokkilauman lentoon.

Manchesterin toinen seura, United on alkanut näyttämään elon merkkejä. Ten Hagen on saanut pelaajat pikkuhiljaa näyttämään jo joukkueelta. Alkuhan näytti aivan kaamealta, mutta jatko alkoi näyttämään jo hyvältä. Arsenal voitto näytti jo oikein maukkaalta. Casemiron ja Antonyn totuttelu Valioliigaan näyttää lupaavalta. Synkän pilven Old Traffordin ylle toi Rashfordin loukkantuminen. Toivottavasti ei tule pitkää taukoa. Uskoisin, että Manu parantaa vielä peliä ja taistelee tällä kaudella oikeasti chämppäripaikasta, no se jää nähtäväksi.

Suurseuroista ongelmissa alkukauden ovat olleet Chelsea ja Liverpool. Poolin peli ei kyllä vakuuta. Ei näy tuttua munaravia tai kontrolloitua prässiä, puolustus näyttäytyy pujottelukeppeinä, eikä maalintekokaan oikein nyt luonnistu. Toki yhdet murskajaiset Liverpool on alkukauden aikana esittänyt. Turparullan sai kärsiä Bournemouth, joka sai pataansa 9-0. Seurauksena valmentaja Scott Parkerille potkut. Vaikeaa kuitenkin on. Loukkaantumissuma on pikkuhiljaa helpottumassa ja maaottelutauko tulee Merseysidelle erittäin hyvään rakoon. Jättihankinta Nunezin alkaukausi ei kauhean vakuuttavsti alkanut. Suora punainen kortti, pikku päähänpuskulla, uhrina, ihon alle päässyt Palacen Andersen. Not good. Oppirahojako? Paniikkihankinta Melosta on ollut mielenkiintoisia juttuja lehdistössä. Äijä on kuulema totaalisessa rapakunnossa ja seura olisi valmis heittämään pelaajan takaisin Torinon yöelämään. No, seura tietenkin kieltää tällaiset huhut. Liverpool saa moottorinsa kyllä käyntiin, siitä ei ole epäillystä, mutta onko kärki jo liian kaukana. Ei kai nyt sentään, onhan kyseessä Valioliiga. Chelsea taitaa olla sekaisin, ihan muuten vaan. Möyhkään Chelseasta myöhemmin, nyt ei pysty. 

Alkakauden tasapelikoneeksi on ajautunut miljardipoppoo pohjoisesta, Newcastle. Hakee hakee. Aihioita löytyy, mutta viimeinen silaus puuttuu. Kyllä se siitä. Luotetaan Hoween.  Yllättävissä vaikeuksissa on ollut myös West Ham. Moyesin pitää kyllä maaottelutauolla keksiä jotain, muuten ei kunnian kukko laula. Alkukauden ehdoton pettymys on ollut ehdottomasti Leicester. Ai, kauhea mitä kuraa. Jos maaottelutauon jälkeen kurssi ei vaihda suuntaa, on Rodgers kolmas valmentaja, joka saa kenkää. Onhan se mahdollista, että potku perseeseen tulee jo tauon aikana. Huhut pyörii tietenkin kovaa vauhtia ja yksi isoimmista nimestä huhuissa pyörii Brentfordin tanskalaisvalmentaja Thomas Frankin, saa nähdä miten käy. En oikein tiedä, miksi Kettujen peli näin surkeaa on. Surullista, ei voi muuta sanoa. Nousijajoukkueista täytyy nostaa Lontoon sisupussiseura Fulham. Hienoa meininkiä. Isä-Mitro hoitaa hienosti tonttinsa, nyt jo kuusi maalia. Toivotaan, että sama meno jatkuu lokakuussa.

Alkukausi on siis aiheuttanut jo kahdet valmentajapotkut. Chelsean Tuchel ja Bournemouthin Parker. Potkuista myöhemmin pärinää. VAR-tuomiot on tietenkin puhuttanut jälleen kerran. On aivan käsittämätöntä, ettei saarilla saada noita viivoja kuntoon, uskomatonta. Olen siis itse ollut aina VARin kannalla, mutta on kyllä huutava vääryys kun pelit ratkeaa räikeisiin VAR-virheisiin. Alkukauden suurimmat kärsijät taitavat olla Newcastle ja West Ham. Toivotaan nyt, että tilanne paranee jatkossa. 

Pakko mainita vielä yksi siirtoikkunan jälkeinen siirtouutinen Valioliigassa tai oikeastaan siirto Valioliigaan. Ehkä maailman vihatuin pelaaja siirtyi vapaana agenttina Wolwerhamptoniin. Wolwes teki pienen pakkohankinnan, kun kesän hankinta, Sasa Kalajdzicin polvi meni rikki kauden ensimmäisessä ottelussa. Diego Costa tekee yllättävän paluun sumusaarille. Tästä voi seurata mitä tahansa. Ei välttämättä mitään hyvää, mutta varmasti viihdyttävää. Tervetuloa rotta.

Muut sarjat sitten seuraavalla kerralla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti