sunnuntai 18. syyskuuta 2022

KESÄN SIIRTOIKKUNA 2022 VOL 4

Kaudet pyörii (melkein) täydellä tohinalla ja paljon on alkusyksyn aikana tapahtunut. Lisbeth nukkui pois ja Valioliigaa pelataan poikkeuksellisesti hieman rajoitetusti, mutta muut sarjat porskuttavat eteenpäin ryminällä, mestareiden liiga on pyörähtynyt käyntiin ja valmentajia on saanut kenkää. Tästä huolimatta otetaan vielä viimeinen katsaus tämän kesän siirtoikkunan hulinaan. Yritetään edelleen kiristää ruuvia, joten koitetaan pitää tämänkertaiset jargonit lyhyenä. 

Naapurimaan honkkeli oli monen huippuseuran papereissa kesän aikana. Eikä mikään ihme. Sellaista jälkeä nuori ruotsalaishyökkääjä teki La Ligassa. 23-vuotias Alexander Isak vietti Real Sociedadin väreissä yhteensä kolme kautta, pelasi 132 ottelua, missä paukutti 44 häkkiä. Varsinkin edellisen kauden tykityksen jälkeen monet suurseurat olivat Solnan pojan perässä. Lontoonlaisseurat olivat kiinnostuneita herrasta aivan loppumetreille asti, mutta jäivät nuolemaan näppejään, kun Isak siirtyi lopulta Newcastlen St. James Parkille. Kovalla hinnalla, about 70 milj. Taisi muuten olla Magpies historian kallein hankinta. Ei huono kaappaus, kun seuralta löytyy pätäkkää ja vaihtoehtona kärkeen on romuluinen Wood. Pelkkä maalinsylkijä ei Isak kuitenkaan ole, hän pystyy ja ennenkaikkea osaa rakentaa myös hienosti peliä. Eddie Howe kiittää seurajohtoa. Toivottavsti nuori tukholmalaiskärki pääsee edelliskauden tasolle ja paukuttelee Valioliigassa urakalla häkkejä. Sitä varten hänet nyt kuitenkin hankittiin.

Yksi kovimmista siirroista Valioliigan sisällä. Brassi Richarlison siirtyi sitten lopulta Evertonista Tottenhamiin, Conten alaisuuteen. Evertonin rämpiminen riitti herralle. Jo viisi vuotta sumusaarilla pelannut kuumakalle jätti uppoavan laivan ja pakkasi matkalaukkunsa pääkaupungin houkutuksille. Monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan hyökkäyksessä kolmea eri paikkaa. Brassina rakastaa harhautuksia ja yksi vastaan yksi tilanteita, mutta pystyy myös suoraviivaisempiin ratkaisuhin ja tällä kertaa Conte kiittää. Tulisieluinen kärki antaa Contelle paljon mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Spursin hyökkäyskalusto on kyllä kivikova. Mihin ja minkälaiseen rooliin Conte ajattelee 25-vuotiaan hirmumyrskyn asettuvan, pystyykö Conte takoamaan rauhallisuutta nuorukaisen takaraivoon? Mielenkiintoista nähdä.

Tuleeko tämä olemaan koko Serie A:n tulevaisuuden ongelma? Juventuksen nuori Matthijs de Ligt halusi pois Italiasta. Juventuksessa kolme kautta pelannut keskuspuolustaja sai tarpeeksi Italialaisesta jalkapallosta. Äärimmäisen puolustusvoittoinen jalkapallo oli pirun tylsää ja hollantilainen halusi uralleen jotain muuta. Ensimmäinen kausi Maurizio Sarrin alaisudessa meni hienosti. Hollantilaiselle sopivaa hyökkäävää peliä ja mestaruus takataskuun. Sarrin lähdettyä kaikki alkoi mennä päin helvettiä. Hyökkäävä jalkapallo jäi ja tilalle tuli yyberpuolustusvoittoinen pelityyli. Not good. Ennen kauden loppua oli tiedossa, että jantteri halusi vaihtaa maisemaa. Yllättäen Chelsea havitteli pelaajaa, mutta saksalaisjätti veti pidemmän korren. Bayern Munchen nokitti kaikki muutkin korppikotkat ja sai tehtyä sopimuksen tämän eliittipuolustajan kanssa. Olli Kahn ja kumppanit voivat olla erittäin tyytyväisiä hankintaan, vaikka joutuivat pulittamaan hollantilaisesta vähän alle 70 milj.  Ei epäilyksiä, ettei kolmen vuoden Juventus aika, sieltä saadut opit, puolustuksen maestroilta (Bonucci&Chiellini), tekevät 23-vuotiaasta herrasmiehestä tulevaisuudessa maailman parhaan keskuspuolustajan.

Rapinha, 25-vuotias brasilialainen siirty lopulta Leedsistä Barcelonaan. Ketään ei varmaan yllätä, että Chelsea oli jälleen pelaajan kintereillä, mutta lopulta Katalonian jätti naarasi Rapinhan, 58 miljoonalla. Chesea jäi taas nuolemaan tikkaria. Pikakiituri pelasi kaksi kautta Leedsissä ja oli kaikkien tiedossa, että siirto isompiin ympöröihin tulee jossain vaiheessa. Taiturimainen laitahyökkääjä, ehdottomasti Leedsin paras pelaaja. Jostain luin, että Barcalla oli myös vaihtoehtona, Ajaxista Manuun siirtynyt Antony, mutta Brassin joukkuepelaaminen, puolustussuuntaan pelaaminen on parempaa kuin Antonylla ja erityisesti se, että Brassi oli tottunut erittäin koviin vaatimuksiin Bielsan alaisuudessa. Palaako "jogo bonito" (kaunis peli) takaisin Barcan peleihin?

Robert Lewandonski, Puolalaismonsteri Bayern Munchenistä Barcelonaan. Oli jo pitkään tiedossa, että Lewalla oli matkalaukut pakattuna, lähdössä oltiin, mutta minne? 34-vuotias, todellinen maalinsylkijä, 375 ottelua ja 344 byyriä kertoo kaiken. Seura ei halunnut päästää maalinsylkijää pois, mutta herra teki kaikkensa, että siirto Barcaan onnistuisi. Hieman myöhästelyjä harjoituksista antoi johdolle singnaalin, että Lewa oli tosissaan halukas siirtoon. Jollain ihmeen ilveellä Barcelona sai alalaatikosta kaivettua tarvittavat hillot ja maksoi puolalaisesta mojovat 45 milj. Saa nähdä jatkuuko maalien tehtailu uusissa maisemissa. Ei varmaan tarjoilusta tule olemaan puutetta. 

Sadio Mane, Senegalin leijona, Liverpoolista Bayern Muncheniin. Uudet haasteet sekä ympyrät, siinä Manen mantra, mitä ollaan lehdistöstä kuultu. Mikä todellinen syy olikaan, niin aika halvalla lähti, 30 miljoonaa. Siirto ei ihan yksi yhteen ollut, Lewan pyyhittyä baijerin pölyt. Mane pelasi pääsääntöisesti vasenta kaistaa Poolissa ja parhaimmillaan äärettömän vaarallinen vipeltäjä olikin. Bayernin hyökkäyskalusto on kyllä sairaan kova. Miten Nagelsmann sijoittaa Manen, jää nähtäväksi.  Aikamoinen velikulta, kuitenkin. 

Otetaan tähän väliin muutama mielenkiintoinen ilmaissiirto, lyhyesti...

Paul Pogba Manchesterin punaisista Juventukseen. Ei oikein sumusaarilla lähtenyt. Paljon loukkaantumisia ja ihme löntystelyä. Joskus näytti ettei pahemmin jäpäkkää kiinnostanut pelaaminen räntäsateessa. Nyt paluu tuttuun ja turvalliseen seuraan, Vanhan Rouvan helmoihin.

Franck Kessie AC Milanista Barcelonaan. Italiasta jäi tuore Scudetto takataskuun. 25-vuotias keskikenttäpelaaja on monipuolinen työmyyrä, joka tuo voimaa ja jämäkkyytä Barcan keskikentälle. Ainoa kysymerkki leijuu ilmassa, saako norsunluurannikolainen peliaikaa uudessa seurassa  Hieman hymyilitti sopimuksessa ollut 500 miljoonan ulosostopykälä. No, näillä mennään. 

Paulo Dybala Juventuksesta AS Romaan. Oli jo aikakin. Tätä olin henkilökohtaisesti odottanut jo kauan. Argentiinalainen taituri pääsi vihdoin vaihtamaan maisemaa. Toivottavasti Roomassa löytyy jälleen, kauan kaivattu peli-ilo ja näemme uskomattomia taidonnäytteitä 28-vuotiaalta virtuoosilta.

Christian Eriksen Brentfordista Manchester Unitediin. Ottajia olisi ollut vaikka kuinka paljon. Lopulta tanskalaistaituri valitsi punaiset paholaiset. Tuo keskikentälle paljon kokemusta ja roppakaupalla taitoa. Erinomainen hankinta. Toivottavasti Eriksen jatkaa siitä, mihin Brentfordissa jäi. 

Ivan Perisic Inter Milanista Tottenhamiin. Kroatialainen ultimaattinen ravaaja tuo, Conten peränkuuluttamaa kokemusta seuraan. Kysymys kuuluu, riittääkö 33-vuotiaan jalka enää Valioliigassa? No tottahan toki. Ikä on vain numero!

Angel di Maria PSG:stä Juventukseen. Toinen ilmainen paluumuuttaja Juventukseen. 34-vuotiaalle argentiinalaiskonkarille riitti lopulta Pariisin kimaltelevat ympyrät, seitsämän kautta siihen meni. Lähdettiinkö Torinoon jäähdyttelemään vai vieläkö keskikenttäpelaaja jaksaisi urotekoihin? Pistetään tarkkailuun.

Ilmaisiirrolla esitetyt pelaajat kuuluvat kaikki sinne kuuluisalle konkariosastolle. Sen vuoksi tasapainotetaan hieman tilannetta ja otetaan tähän loppuun muutama hieman nuorempi pelaaja käsittelyyn, luonnollisesti lyhyesti.

Jules Kounde oli kovin menossa jo Lontooseen. Kaikki piti olla jo selvää, mutta jotenkin Barcelona, jälleen kerran nokitti kilpailijan ja hankkivat 23-vuotiaan keskuspuolustajan Sevillasta. Jälleen kerran Chelsea jäi ihmettelemään, miten tässä nyt taas näin kävi. Barcelona maksoi kovan hinnan nuorukaisesta, 50 milj. Saako nuorukainen peliaikaa, toivottavasti.

Vitinha, Portosta PSG:hen vähän yli 40 miljoonalla. 22-vuotias portugalilainen hommattiin vahvistamaan keskikenttää ja kaavaillaan nuorukaisesta Varretin tulevaa aisaparia ja tulevaisuudessa tietenkin Varretin manttelinperijää. Miten taitava keskikenttäpelaaja sopeutuu Pariisin tähtisikermään ja loistoon? Toivottavsti hyvin. 

Charles de Ketelaere, Belgian Bruggestä AC Milaniin. Nyt on kyllä itselleni aivan tuntematon nuorukainen. 21-vuotias huippulupaus maksoi AC Milanille 32 miljoonaa. Hyökkäävä keskikenttävirtuoosi hyppää nyt "pikkuisen" isompiin ympyröihin. Jos mediaa on uskominen, on belgialainen valmis koitokseen ja miksi emme uskoisi. Loistava tulevaisuus nuorukaisella edessä. Toivottavasti pysyy ehjänä ja saa peliaikaa Milanon suunnassa. Voisi kuvitella, että jantterista kuullaan vielä.

Lucas Paqueta, 25-vuotias brasilialainen siirtyi Ranskan Lyonista West Hamiin. Kohtuullisen iso pinkka piti herrasta maksaa, 43 milj. Ranskan suuntaan. Uskomaton driblaaja, tekniikkaa siis löytyy, vaikka muille jakaa, mutta miten siirtyminen kivikovaan Valioliigan sujuu? Pulkkaa on varmasti tulossa. Kyllä se siitä. 

Melkein sata ottelua, naapuriseura Torinossa pelannut Gleison Bremer siirtyi odotetusti Juventukseen. Kaupungin toisella puolella kilahti, mukavat 41 miljoonaa pelaajasta. Brasilialainen keskuspuolustaja hankittiin, täsmäiskuna, de Ligtin siirrittyä uusiin ympyröihin, Muncheniin. Edellinen kausi oli vakuuttavaa pelaamista 25-vuotiaalta pelimannelta ja oli ehdotonta eliittiä puolustajien osalta. Jatkuuko sama dominointi uudessa seurassa? Nyt ympärillä pyörii piirun verran tasokkaampaa jamppaa, joten uskotaan siihen.

No niin eiköhän tämän kesän siirtoikkuna ollut tällä taputeltu. Oli jälleen mukava seurata tätä saagaa kotisohvalta. Paljon äijiä taas lopulta liikkui. Mitä kesän siirtoikkunasta jäi mieleen? Muutama "Pepsi" hankinta, Chelsean hosuminen kaikkialla, pari yllättävääkin siirtoa, paljon suhteellisen selviä ja ennalta odotettuja hankintoja ja tietenkin numero seiskan jääminen Old Traffordille. Paljon jäi kuitenkin mielenkiintoisia siirtoja käsittelemättä omissa höpytyksissä, mutta toivotaan, että jatkossa tulee heistäkin heitettyä juttua. Kaudet ne vaan etenee eteenpäin ja saakutti kun on tapahtumia riittänyt. Seuraavalla kerralla otetaan pikakertaus kauden alusta, millä tavalla suursarjat ovat lähteneet käyntiin, mikä seura yskii ja mikä jyrää. Onko jo nyt nähtävissä yllätyksiä ja mikä seura dominoi oman maan sarjaansa? Miten pelaajat ovat aloittaneet sarjat? Paljon on siis höpötettävää. Niin ja onhan se sieniliigakin pyörähtänyt käyntiin. Ei auta kuin kiristää edelleen ruuvia. Seuravaan kertaan siis...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti