maanantai 12. syyskuuta 2022

KESÄN SIIRTOIKKUNA 2022 VOL 3

Hemmetti! Unohdin täysin ottaa hieman toisenlaista näkökulmaa tämän kesän siirtoikkunaan. Aina tai ainakin yleensä puhutaan ja kirjoitetaan mikä seura osti kenenkin pelaajan ja kuinka paljon pelaajasta piti pulittaa. Mikä seura mälläsi eniten ja kenen kassasta puhallettiin viimeiset kolikot. Luin toisenlaisen artikkelin ihmeellisestä atk-maailmasta ja siitä innostuneena ajattelin hieman katsastaa siirtoikkunaa hieman toisesta kulmasta.

Pelaajia ostetaan järkyttävillä summilla ja aina siis kohistaan, mikä seura mälläsi eniten. Useasti unohdetaan, että joku seura myös tekee aikamoista tiliä siirtoikkunan aikana. Kyseisen artikkelin  ja muutaman maltaan innoittamana ajattelin käydä läpi, mitkä seurat saivat siirtoikkunan tuotoksena työpöydän alalaatikkoon mukavasti täpäkkää, joko hyvän "kasvattajaseuran" ansiosta tai tämän  hulabaloon aiheuttaman hullunmyrskyn takia.

Mielstäni 100 miljoonaa on sellainen mukava rajapyykki, jota voidaan pitää ihan kohtuullisena myyntinä pelaajakaupoista. Otetaan silti ensimmäisenä seurana Ranskan Lille, joka ei ihan päässyt maagiseen 100 miljoonan rajapyykkiin. Harmittavasti millin alle jäi myynnit. Voidaan kuitenkin sanoa, että Lillen suunnassa ollaan hymyssäsuin, kun takataskuun pamahti yhteensä 99 miljoonaa riihikuivaa. Isoimmat kaupat tehtiin, tietenkin Englannin suuntaan. Sven Botman kaupattiin Newcastleen 37 milj. summalla ja toinen sumusaarille kaupattu pelaaja, Amadou Onana 35 miljoonalla Evertoniin. Ikuinen tulevaisuuden starba, Renato Sanches lähti koittamaan siipiään Pariisiin, PSG:n parrasvaloihin. Siihen päälle muutama nappikauppa ja Pohjois-Ranskassa voidaan olla tyytyväisiä kesän siirtoikkunaan.

Sitten mennäänkin yli 100 miljoonan. Italian Vanha Rouva teki mukavaa tiliä pelaajakaupoilla. 103 miljoona tuli, että pätkähti. Suurin shekki toimistoon tuli Hollantilaisen Matthjis de Ligtin myynnistä Bayern Muncheniin, kutakuinkin 70 miljoonaa plakkariin. Siihen päälle muutama pienen kaliiperin kauppaa sekä lainaa ja yli 100 miljoonan päästiin mukavasti. 

Suurinpiirtein samoihin lukemiin pääsi, hieman yllättäen, Bayern Munchen. Pauttiarallaa 104 miljoonaa tuli Baijerin tolkuttomaan kassaan. Ehdottomasti nimekkäin jantteri, joka lähti muille maille oli seuran  puolalaistykki Lewandowski. Barcelona maksoi maalinsylkijästä kohtuulliset 45 milj. Loput miljoonista tuli nuorista lupauksista, jotka myytiin ympäri Eurooppaa.

Seuraavat seurat tulevat Valioliigasta. Leeds United sai mukavat korvaukset Raphinhasta ja Kalvin Phillipsista. Brassi Raphinha myytiin Barcelonaan melkein 60 miljoonan sopimuksella ja Phillips Man Cityyn noin 50 miljoonalla. Kohtuullisen hyviä kauppoja. Tuottoa 108 miljoonaa, ei paha. Etelä-Englannin Brighton pisti hieman paremmaksi. Käkkäräpää Cucurella myytiin hulppealla 65 miljoonan summalla Chelseaan ja Yves Bissouma noin 30 miljoonalla Tottenhamiin. Kun Evertoniin kaupattiin vielä Neal Maupay 12 miljoonalla ja muutama muu pelaaja myytiin pennosilla, yhteissumma nousi jo noin 113 miljoonaan. Lokit voivat olla tyytyväisiä kesä siirtoikkunaan.

Ranskan Ligue 1 Monaco tekee hyvää tulosta vuodesta toiseen. Jotenkin tuntuu, että aina sieltä joku tuleva helmi naarataan mahtiseuroihin. Tänä vuonna sama tahti jatkui. Pelkästään Tchouamenin myynti Real Madridiin olisi tuonnut mojovan shekin Monacon toimistoon, mutta muutaman nuoren lupauksen myynnin jälkeen, potti nousi mukavasti aina 119 miljoonaan ja Monaco kiittää. Pakko mainita vielä Monacoon liittyen, että takavuosien keskikenttä virtuoosi Cesc Fabregas siirtyi seurasta Italian Serie B:en Comon kokoonpanoon. Alkaako ikä jo painaa?

Jos Ranskan liigasta ostetaan pelaajia isoihin ympöröihin roppakaupalla, niin Portugalin liigasta pelaajia vasta myydäänkin. Sama tahti jatkui tänä vuonna. Sporting Lissabonin tulos 119 miljoonaa. Suurimmat myynnit tulivat, kun Matheus Nunes myytiin Wolwesiin 45 milj. ja Nuno Mendes uusi osoite löytyi Pariisn PSG:stä, noin 38 miljoonaan sopimuksella. Joao Palhinhan 20 myynti pisti seuran velhot hymyilemään entistä enemmän ja muutama nappikauppa siihen päälle, niin toimistolla ei voi olla kuin tyytyväisiä. Kaupungin verivihollinen, Benfica pisti hieman paremmaksi. Darwin Nunezin myynnin myötä, siirtoikkunan lopullinen tulos oli 127 miljoonaa tuottoa. Nunezin lisäksi Benfica myi tavalliseen tapaan, hieman tuntemattomia pelaajia ympäri maailmaa. Hauska huomio Benfican siirtoruletista oli, vanhan Spurs luudan, Jan Vertonghenin siirtyminen takaisin kotimaahansa, Belgian Anderlechtiin ja tietenkin ilmaiseksi.

Manchester City löytyy hieman yllättäen tältä listalta tai onko se oikeasti yllättävää? Taivaansinisten fanit ovat viime vuodet tottuneet näkemään, että rahaa on poltettu uusiin pelaajiin aika jäätäviä summia. Uudet omistajat ovat tietenkin mahdollistaneet tämän, mutta miten se tulopuoli. Ei huonosti. Tänä vuonna seura jäi noin 20 milj. plussalle. Yhteensä myynneistä tuli alalaatikkoon melkein 160 miljoonaa. Raheem Sterling myytiin Chelseaan 56 miljoonalla ja Gabriel Jesus sekä Oleksandr Zinchenko Arsenaliin, yhteissummana suurinpiirtein 85 milliä. Siihen vielä myytiin muutama "neverheard" pelaajaa, niin mukavastihan sitä tuli. 

Sitten päästäänkin vähän eri lukemiin. Amsterdamin Ajax tekee kyllä loistavaa tulosta siirtomarkkinoilla. Tämän vuoden myynneistä 216 milj. Talouspuolen jampat voivat tyytväisenä heittää femmoja toimistolla. Antonyn myyminen Manchester Unitediin, voidaanko sanoa, hivenen ylihinnalla, toi mojovan lisän (100 milj. bonuksien ja klausaalien kanssa) jo myytyihin pelaajiin. Lisandro Martinez pakkasi laukkunsa myös Manchesteriin ja siitä kassaan noin 57 milj. Sebastien Haller siirtyi Saksan Borussia Dortmundiin kutakuinkin 31 miljoonalla ja 20-vuotias lupaus Ryan Gravenberch lähti haistelemaan hieman isompia ympäröitä, Bayern Muncheniin 19 miljoonalla. Siihen päälle vielä perinteiset pienemmän kaliiperin myynnit ja yli 200 miljoonan mentiin. Kovaa settiä!

MUTTA MUTTA...

Tässähän kävi nyt niin, että höpötykseni ei nyt koko totuutta kuitenkaan kertonut. Joo, toisenlaisesta näkökulmasta toki, mikä on ihan mukavaa sekä virkistävää vaihtelua. Cityn kohdalla jo hieman jutustelinkin, kuinka paljon lopullisesti viivan alle oli jäännyt, myyntien ja ostojen jälkeen. Sehän tässä nyt oikeasti taitaa olla se kaikkein oleellisin asia. Laitan nyt vielä lyhyen listauksen, miten postauksessa käsitellyillä seuroilla oikein kävi, vuoden 2022 siirtoikkunassa. Listauksessa otetaan nyt huomioon sekä myynnit, että ostot ja mitä niiden jälkeen oikein kävi? Mikä seura itkee verta ja missä voidaan ottaa skumpat esiin?

Lille +73 milj.

Juventus +3,75 milj.

Bayern Munchen -33,10 milj.

Leeds -1,94 milj.

Brighton +66,10 milj.

Monaco +73,50 milj.

Sporting +73,85 milj.

Benfica +61,50 milj.

Man City +20,40 milj.

Ajax +111,10 milj.

Tällaista tällä kertaa nyt kuitenkin. Seuraavalla kerralla jatketaan isoimpien yksittäisten siirtojen saralla. Kirittävää vielä on. Ei muuta kun ruuvia kireämälle. UGH!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti