perjantai 9. syyskuuta 2022

KESÄN SIIRTOIKKUNA 2022 VOL.1

Kesän siirtoikkuna saatiin vihdoin pakettiin ja olihan taas markkinat! Jälleen kerran oli kiintoisaa seurata koko saagaa omalta tutulta kotisohvalta. Vanhaan tuttuun tapaan klikkiotsikot paukkuivat netissä yötäpäivää ja jäätävä huhumylly jokaisesta seurasta ja pelaajasta saivat jo hieman koomisiakin piirteitä. Lopulta kuitenkin nähtiin oikeastikkin niitä siirtoja ja pätäkkää paloi aivan tolkuton määrä. Tuttua kauraa siis. Nyt on kuitenkin hyvä hetki hengähtää ja hieman tarkastella, mitä siirtoikkunassa oikein tapahtui ja toisaalta ei tapahtunut.

Aloitetaan kokonaisuudesta. "Money talks and bullshit walks", joku voisi ivallisesti sanoa. Totuuden siemen tuossa taitaa kuitenkin olla. Euroopan isot sarjat käyttivät rahaa yhteensä, eri lähteistä riippuen noin 4,4 miljardia siirtosummiin. Kohtuullisen suuri rahasumma. Muskeleitaan eniten käytti sumusaarten Valioliiga, jossa raha liikkui mukavasti noin 2,2 miljardin edestä eli puolet kokonaisummasta. Loput pennoset pyörivät sitten Italian, Espanjan, Saksan ja Rankan suunnassa. Neuvottelupöydissä tohinaa siis riitti ja pelaajien agentit voivat jälleen kerran olla tyytyväisiä hulabaloohon. 

Jatketaan siirtoikkunan purkua seuratasoisesti. Mikä seura löi isoimmat pinkat pöytään? Tutut seurathan siellä pääsääntöiseti riehusivat, mutta kyllä muutama yllätäväkin seura siellä ranttaliksi pisti. Otetaan lyhyesti kovimmat rahan mällääjät tarkasteluun. Länsi-Lontoon Chelsea päätti, uuden omistajien kanssa näyttää närhen munat kaikille. Ovet kävivät tiuhaan tahtiin, molempiin suuntiin ja rahaa paloi kiitettävästi. Tämän vuoden siirtoikkunan kyseenalaisen voiton vei siis Lontoon siniset. Pelaajia ostettiin hulppeasti noin 280 milj. edestä. Paneudutaan myöhemmin, mihin kaikki rahat oikein käytettiin. Toinen seura, mikä paukautti siirtomarkinoille yli 200 miljoona oli Manchesterin punaiset. Punaiset paholaiset pulittivat uusista pelaajista yllättävän paljon, yhteensä noin 240 milj. Viime vuosina Manu on joutunut kyllä fyffeä polttelemaan ja sama tahti näköjään jatkui näissäkin karkeloissa.

Lontoon kaksikko, West Ham ja Tottenham eivät ihan päässeet 200 miljoonaan kerhoon, mutta rahaa paloi ihan kiitettävästi heilläkin. Tottenhamin rahakäyttö hieman yllätti, koska puheenjohtaja Daniel Levy on tullut vuosien varrella tutuksi lähinnä "tarkan markan markkuna". Nyt pistettiin haisemaan noin 170 milj. edestä. West Ham meuhkasi siirtomarkkinoilla jopa naapureitaan enemmän. Irons ei hirveän nimekkäitä hankintoja tehnyt, mutta sitäkin enemmän. Yhteensä rahaa paloi noin 180 milj.

Siirtomarkkinoiden suurin yllätäjä oli ehdottomasti Nottingham Forest. Täksi kaudeksi Valioliigaan noussut seura ei alkanut pihistelmään hankintojen kanssa. Rahaa paloi 160 milj. Uusia pelaajia tuli seuraan peräti 21. Aikamoista pelaajarallia! Olisi Robin Hoodilla ihmettelimistä. Saa nähdä, miten tässä nyt oikein käy. 

Kyllähän muissakin sarjoissa pelaajia ostettiin. Hämmästyttävää, että seuraavana listalla on Espanjan La Ligan Barcelona. Kaikkihan tietää missä talouskurimuksessa seura on tässä viime vuosien varrella ollut. Silti ovi käy, molempiin suuntiin. Siellä ammattitaitoiset talousjantterit värkkäävät sopimuksia ja etsivät kaikki mahdolliset porsaanreiät. Ei kai sillä mitään väliä ole, niinhän toimitaan jokapuolella, mutta kyllä tässä hieman kulmakarvat nousee. Any how, muutamasta kovan luokan hankinnasta Barca pulitti vaatimattomasti noin 150 milj. 

Ranskan suunnalla on totuttu PSG:n käyttävän aina mojovia summia siirtomarkkinoilla. Tänä vuonna mentiin suhteellisen maltillesesti. Ei jäätäviä summia, ei niin nimekkäitä pelaajia, onko siirtoruletti järkevöitynyt? Menihän sitä nyt ihan mukavasti tänä vuonnakin, noin 145 milj. Kyllä silläkin pelaajia saatiin Pariisiin. Itse mietin, että taisi pitkästä aikaan olla jotain ajatustakin näillä siirroilla tai sitten ei. Pariisin suunnalla oltiin varmaan helpottuneita, kun seuran tähtisikermä jäi palloilemaan Seine joen varrelle. 

Saksassa Bayern Munchen jatkaa tutulla turvallisella linjalla. Ei suuria otsikoita, ei tehdä suurta numeroa mistään. Tehdään kellontarkkaa duunia ja hupskeikkaa, homma onkin jo paketissa. Rahaahan seuralla on ylivoimaisesti eniten (Bundesliigassa) ja se tietenkin helpottaa hieman siirtorulettia.  Muutama täsmähankinta lähteneiden tilalle ja noin 140 milj. meni. Helppoa, kun se osaa. 

Otetaan vielä yksi seura pieneen tarkasteluun. Manchesterin toinen seura, Man City. Seura on mällännyt vuosien varrella rutkasti, mutta nyt otettiin hieman maltillisemmin vai otettiinko? Melkein 140 miljoonaa meni, että pätkähti. Melkein puolet läjähti siirtomarkkinoiden kuumimmalle nimelle ja voidaan käsi sydämmellä sanoa, että halvalla lähti.

Sitten alkaakin tulemaan paljon seuroja, jotka kuluttivat 100 miljoonan molemmin puolin. Rahaa palaa käsittämättömiä määriä, mutta ei kai tämä nyt kenellekkään mitään superyllättävää ole. Silmäänpistävää siirtoikkunassa oli itselleni, että Italian serie A:ssa ei kyllä päästä lähellekkään samoihin siirtosummiin kuin muissa isoissa sarjoissa. Toki muutama seura kulutti yli 100 miljoonan, mutta vastapainona muutama seura jäi ostoksillaan alle 10 miljoonan. Se on jo kohtullisen vähän! Seuraavalla kerralla jatketaan siirtoikkunan perkaamista ja katsotaan pelaajakohtaisesti, kuka meni mihin ja mistä ja millä hinnalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti